L'origen de les pinyates

Sabeu d'on prové la tradició de les pinyates?

A Catalunya en solem dir "trencar l'Olla", però l'origen d'aquestes olles plenes de dolços, sembla ser que rau a la Xina, on les feien servir per celebrar l'any nou. Va ser Marco Polo qui va portar la tradició a Itàlia i posteriorment va passar a Espanya.

Va ser des d'Espanya, que es van transformar en un element d'evangelització del "nou món".  Es diu que els Missioners van donar un sentit religiós a les pinyates: els ornaments de paper, els cons i color llampant representaven Satanàs, els 7 pecats capitals i les temptacions del mateix dimoni, mentre que els dolços a l'interior de les olles eren els prèmis per la perseverància i la fe. El fet de tapar-se els ulls i donar cops a l'olla fins a trencar-la, era una manera de lluitar contra totes les temptacions, un lluita amb recompença en forma de dolços.

És per aquest component religiós que a Mèxic durant les celebracions es canten cançons com aquesta:

“¡Dale, dale, dale, no pierdas el tino, porque si lo pierdes, pierdes el camino; dale, dale, dale, dale y no le dio, quítenle la venda, porque sigo yo!”

Com totes les tradicions d'origen religiós, amb la modernitat deixem enrere la religió i ens quedem amb el divertiment i ara les pinyates es mantenen com una manera de divertir-se en celebracions.

A qui no li agrada donar cops a una pinyata fins que cauen tots els caramels??

 

Més informació de l'origen a la Wikipedia


Vols aprendre a fer la teva pinyata?

Vine al taller del pròxim dissabte dia 20 de Juny a les 10h!

Més informació i inscripcions: Aquí