La màgia de la llum

Vivim rodejats de pantalles que emeten llum artificial amb missatges més o menys interessants. Portem la llum a la butxaca, si ens quedem a les fosques, amb un “click” tenim una llanterna que ens il·lumina, si estem al llit i volem llegir, no ens cal res més que el mòbil per veure’ns-hi. Vivim en un país on la llum natural és abundant gràcies al bon temps i als dies llargs.

Però, què és la llum que veiem?

La física la defineix com la radiació electromagnètica amb una longitud d'ona d'entre 400 i 700 nm perquè és llavors quan pot ser detectada per l'ull humà, amb un comportament dual d’ona-partícula. 

Fugint de la definició teòrica, és l’observació del seu comportament el que ens emociona. La natura crea d’una manera espontània situacions inversemblants i màgiques: les postes de sol, les aurores boreals, els reflexos de l’aigua, les pluges d’estels, les tempestes elèctriques... Aquests fenòmens han inspirat a molts científics i artistes a estudiar i reproduir el comportament de la llum de manera controlada.

Després de segles d’investigació, els científics, tecnòlegs i inventors, han creat objectes com la càmera obscura, la bombeta, el microscopi i les lents... que avui dia són la base de molta de la tecnologia que consumim, formen part del nostre dia a dia.

Pels arquitectes, la llum és un recurs essencial per la creació d’espais; aconsegueixen guiar la llum natural fins a estances on no hi arribaria, fent ús de miralls i materials refractaris.

Pels escenògrafs i il·lusionistes, les ombres i la llum són imprescindibles per aconseguir canvis invisibles en un escenari observat per centenars d’ulls atents a tot el que hi passa. Pels artistes, és font d’inspiració i, a la vegada, una eina per crear obres plenes de poesia visual.

Tanmateix no cal que siguem ni arquitectes, ni grans artistes, ni científics per experimentar amb elcomportament de la llum. Només cal que observem el nostre entorn amb ulls de científic i que experimentem amb la sensibilitat d’un artista.

Us proposo, doncs, agafar un o més miralls i escollir una font de llum, la que més us inspiri: el Sol o la Lluna plena, un LED o una bombeta incandescent, els fars del cotxe o llanterna del mòbil. Juguem, experimentem i observem, després d’uns quants intents començarem a interioritzar el seu comportament i llavors serem capaços de crear situacions poètiques que podrem capturar a la nostra retina o amb una càmera de fotos. Si opteu per capturar-les amb una càmera, si us plau compartiu-ho* amb nosaltres, ens fareu una mica més feliços! #lluminquieta

(*ens trobareu a inquiet.cat o a les xarxes com @inquietlife)


Si teniu una estoneta... mireu aquesta meravella!


Activitat relacionada:

Les properes setmanes es celebrarà a Barcelona el Festival de la Llum. Els carrers i edificis del centre de la ciutat s'il·luminaran per explicar històries, i sorprendre els passavolants. A l'InQuiet ens encanta la llum i volem sumar-nos a aquesta iniciativa amb un taller on l'objecte és un element tant quotidià com desconegut. Per això, en aquest taller descobrirem els seus orígens i les propietats físiques a la vegada que traiem la nostra part més creativa per crear formes, efectes i il·lusions. Ciència i art es fusionaran d'una manera màgica.

El resultat? S'haurà de veure!


Descobreix alguns dels artistes que ens inspiren

James Nizam www.jamesnizam.com

Daniel Kukla www.danielkukla.com

ART+COM Studios artcom.de

Kumi Yamashita www.kumiyamashita.com